Çiçek & Bitki Bakımı

Özel Günlere Göre Çiçekçi Tablosu

Ocak : Karanfil
Mart : Fulya veya Nergis
Mayis : Inci çiçegi (Müge)
Temmuz : Peygamberçiçegi
Eylül : Aster (Yildizpati)
Kasim : Krizantem (Kasimpati)
Subat : Menekse veya Kirmizi Gül
Nisan : Papatya veya Itirsahi
Haziran : Gül
Agustos : Glayöl
Ekim : Aynisefa (Samdan çiçegi)
Aralik : Atatürk çiçegi veya Nergis

Çiçekçiler ve Aylar

Ocak Ayinin Çiçekleri

Gölgeli alanlarda büyüyen çiçekler

Yillik – Ametist çiçegi, Mavi gözlü bebek, Pelesenk, Coleus, Tütün çiçegi, Unutmabeni, Camgüzeli, Lobelya, Maymun çiçegi, Hercai menekse, Sabir agaci, Begonya

Çok yillik - Astilbe, Sebboy, Hasekiküpesi, Turnagagasi, Fusya (Küpeçiçegi), Kalp yaprakli Bergenia, Hosta, Yakup’un merdiveni, Çobandegnegi, Aslanpençesi, Alev çiçegi (Floks), Kirmizi kaplumbagabasi

Otlar – Melekotu, Kedi nanesi, Frenk maydanozu, Radika, Yüksükotu, Ginseng, Çördükotu, Limon otu, Nane, Maydanoz, Biberiye (Kusdili)

Örtü bitkiler – Batlik sarmasigi, Ajuga (Bugle), Dusty Miller, Her dem yesil Cezayir Meneksesi, Egrelti otu, Ballibaba, Pachysandra, Gri ballibaba

Çalilar - Açelya, Simsir, Kamelya, Akasma (Orman asmasi), Fothergilla, Çobanpüskülü, Ortanca, Porsukagaci

Şubat ayının çiçekleri

Güller

Kesme güllere iyi bir bakim uygulanirsa ömürleri iki kat uzayabilir.

Güllerin vazo ömrünü iki katina çikarmak için, çiçekleri bolca su içine koyup koymadiginizi anlayin. Eger güller köpük içine konulmussa, köpügün içinin hep islak oldugundan emin olun. Tuzlar çiçegin erkenden solmasina sebep olacagi için, ev veya sanayi tipi su filtreleme cihazlarini kullanmaktan kaçinin. Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altinda kalan gövde uçlarini keserek hem tikali kisimlari temizlemis, hem de tikanmanin ilerlemesini önlemis olursunuz. Suyun içinde kalan yapraklar ise çürüyüp, gövdelerin tikanmasina neden olan bakterilerin çogalmasina imkan verecek bir ortam olusmasina neden olacaktir.

Çiçek suyu bulaniklasmaya baslarsa, suyu içinde çiçek koruyucu takviyesi bulunan temiz suyla degistirin. Koruyucunun baslica üç faydasi bulunmaktadir; bakterilerin çogalmasini önler, suyun PH degerini düsürerek çiçege dogru su akisini kolaylastirir ve güllerin solmalarini önleyecek gida(seker) temini saglar. Kimi zaman solmus gülleri, su seviyesinin altinda kalan gövde uçlarini bir daha keserek canlandirabilmeniz mümkündür. Bazi uzmanlar ise, çiçegin tümünü(gövde + çiçek) bir saat boyunca bir legen dolusu su içine batirmanizi tavsiye ederler. Güller, serin bir yerde muhafaza edildikleri müddetçe daha çok canli kalirlar. Çiçeklerinizi günes isigindan, isi kaynaklarindan ve hava akimindan uzak tutunuz.

Gülleriniz size bir kutu içinde ulasmissa çiçekleri, aranjman hazirlanana kadar serin ve karanlik bir yerde saklayiniz. Aranjman hazirlama asamasindan önce, çiçeklerin su seviyesinin altinda kalan tüm yapraklarini temizleyin. Lavaboyu veya bir kovayi suyla doldurun, sonrasinda makas veya biçak ile suyun içine koydugunuz gövdenin en az 2,5 cmlik ucunu kesiniz. Çiçekleri zaman kaybetmeden vazonun içine yerlestirin ve su seviyesinin altinda yaprak bulunup bulunmadigindan emin olun. Hazir oldugunda aranjmani, mümkünse 2-3 saat kadar serin ve karanlik bir odada saklayiniz.

Mart ayının çiçekleri

Günesi bol alan yerlerde büyüyen çiçekler

Yillik – Deliotu(Kuduzotu), Peygamberçiçegi, Gayret çiçegi, Calliopsis, Hüsnü yusuf, Flos çiçegi, Kadife çiçegi, Latin çiçegi, Itirsahi, Zinya çiçegi

Çok yillik – Pembe-beyaz karanfil, Çan çiçegi, Mavi igneçiçegi, Iberide(Hünkarbegendi), Karanfil, Cottage Pinks, Papatya, Lavanta, Kurt çiçegi, Rüzgar çiçegi, Gül, Beyaz koni çiçegi, Civanperçemi

Otlar – Koyunotu(Kasikotu-Kizilyaprak), Elma nanesi, Kakule, Sari papatya(Öküzgözü), Frenk sogani, Kisnis, Dereotu, Kaya isirgani(Köpekotu), Armut nanesi, Defne, Tarhunotu, Dag kekigi

Örtü bitkiler – Beyaz çiçekli yosun, Mavi Bugle, Mavi Ardiç, Dag musmulasi, Tirmanici alevçiçegi, Taç burçagi, Tirmanici kirmizi kayakorugu, Beyaz kusotu, Yavsanotu

Soganli çiçekler - Çigdem, Nergis, Glayöl, Sümbül, Iris, Zambak, Lale

Nisan ayinin çiçekleri

Ev bitkisi türleri

Kapali alan bitkileri olarak da bilinen ev bitkileri dört kategoriye ayrilmaktadir:

Yaprakli Bitkiler: Yesil bitkiler olarak da bilinen bu türler; dogrudan degil dolayli yoldan isik, nemli ancak islak olmayan toprak ve 18-26.5°C arasi sicaklik ister.

Çiçekli Bitkiler: Ayni zamanda çiçek açan bitkiler olarak da bilinen bu türler genelde, çiçekleri açmis ve olgun halde müsteriye ulasir. Çiçek açan bitkilerin çogu, devamli olarak iç mekanlarda yasayamaya uygun degildir ve çiçek açtiktan sonra disariya çikartilmalari gereklidir.

Kaktüsler: Günesli bir pencere kenarinda yetismesi uygun olan, çok porlu ve suyu iyi süzülmüs toprak isteyen ve ara sira sulanmasi yeterli olan oldukça dayanikli bitkilerdir. Kaktüslerin yapraklari yoktur.

Etli bitkiler: Gövde ve yapraklarinda su tutabilmeleri yönünden kaktüslerle benzerlik gösterirler. Etli bitkiler; çok porlu ve suyu iyi süzülmüs toprak, bolca günes, iyi bir hava dolasimi ve bolca su isterler. Bu tip bitkilerin kis süresince, serin ve kuru bir ortamda sabit bir yerde tutulmalari gereklidir.

Mayis ayinin çiçekleri

Tür adi Convallaria majalis olan Inci çiçegi(Müge), Avrupa ve Asya’daki iklim bölgelerine has bir bitkidir. Majalis sözcügü, Mayis ayina özgü anlamina gelip bu ay içinde çiçegin tomurcuklari patlar. Bu çiçekler görüntü olarak küçük ve beyaz çanlari andirir ama nadiren de olsa, baska renklerde açanlari da vardir. Sonbaharda ise çiçekler, kirmizi taneli meyvelere dönüsür.

Hos kokusu ile gelinlik aranjmanlarinda ve parfümlerde popüler sekilde kullanilmaktadir. Mayis ayinin çagristirdigi renk beyaz olup, tatlilik, saflik ve mutluluga yeniden ulasma anlamlarini barindirir.

Müge çiçegi Fransa’da 1 Mayis çiçegi olarak da bilinmekte ve bugüne özgü olarak satilmaktadir.

Yasli bir kadinin anlattigi bir öyküye göre çiçegin kokusu, bülbülün cazibesini kullanarak es kullanmasini saglamistir.

Bir efsaneye göre St. Leonard adli aziz, dev bir ejderhayla dövüsmektedir. Uzun bir mücadeleden sonra sonunda ejderhayi yenebilmistir, ama oldukça fazla yara almistir ve yaralarindan akan kanin döküldügü yerde ise Müge çiçegi çikar. Günümüzde, bu savasin gelistigi orman, St. Leonard ormani olarak bilinme olup, bölgede Müge çiçegi bolca yetismektedir.

Haziran ayinin çiçekleri

Güller, en popüler çiçek türlerinden biri olup, diger çiçeklere kiyasla en bilinen çiçektir. Hatta, güllerin tarih öncesi çaglarda bile bulunduguna dair fosil kayitlari bulunmaktadir. Güller ilk olarak 5000 yil kadar önce Asya’da dikilmistir.

Kirmizi, Haziran ayi ile iliskili bir renk olup sevgi, saygi ve “Seni seviyorum,” mesaji anlamlarini tasir.

Çiçek ile ilgili çesitli efsaneler bulunmaktadir.

Birine göre gül çiçegi; Tanri, Adem ile Havva’yi cennetten kovduktan sonra utançtan kizarmistir.

Cleopatra, Mark Anthony’nin yollarina gül yapraklari serpmistir.

Neron ise, festivallerde evlerin çatilarindan yollara güller attirmistir.

Roma mitolojisinde Rhodante adinda güzel bir kadin vardir ve bu kadinin pesinde sürekli olarak evlenmek isteyen erkekler dolasmaktadir. Kadin her ne kadar yüz vermese de, kimisi evinin içine girecek kadar ileri gider. Tanriça Diana bu duruma çok sinirlenir. Rhodante’yi güzel bir güle, kadinin taliplilerini ise çiçegin degerli yapraklarina asla ulasamayacak dikenlere dönüstürür.

Orta Çag’da ise, meclis salonunun tavanina bir gül asilirdi ve bu gül orada bulunan herkesi gizlilik yemini etmeye davet etme anlami tasirdi. Gülün altinda anlamina gelen Latince “sub rosa” teriminin kökeni bu olguya dayanmaktadir ve günümüzde de hala kullanilan bir terimdir.

Ingiliz bir batil inanca göre, taze kesilmis bir kirmizi gülün yapraklarinin dökülmesinin ugursuzluk getirdigine inanilir.

Temmuz ayinin çiçekleri

Hezaren; dügünçiçegi ailesindeki, renk seçenegi uçuk pembeden mosmora kadar uzanan çiçekli bitkilere verilen genel addir. Ayrica beyaz renkte olan çesitleri da vardir. Hezaren bitkisi, 2 metre civari bir yükseklige kadar uzayabilir. Geçmiste, hezaren çiçegi ile bitotu isimleri ayni bitki için degisimli olarak kullaniliyordu. Ancak, son dönemlerde botanikçilerin iki ismin de ayri cinslere ait oldugunu belirlemesi ile bit otunun senelik, hezarenin ise çok senelik bitki olduklari ortaya çikarilmistir.

Hezaren bitkisinin asil adi olan Delphinium’un kökü Yunanca’dir ve çiçegin yari açik tomurcugu, yunuslarin sise biçimli burunlarini andirmaktadir. Hezaren çiçegi sekil olarak tarlakusunun ayagina benzetilmektedir ve o yüzden “tarlakusu topugu” ve “tarlakusu pençesi” gibi isimlerle de anilir.

Temmuz ayinin rengi pembe olup açik yüreklilik anlamini tasimaktadir. Ama bu renk daha çok kararsizlik ve konuskanlik gibi anlamlar çagristirir.

Hezaren bitkisi 16. yüzyilin sonlarina dogru Ingiltere’ye getirilmis ve burada, zehirli ari sokmalarina iyi geldigine inanilmistir.

Bir efsaneye göre iki çocuk, 1849 yilindaki ünlü Altina Hücum dönemi sirasinda köseyi dönme pesindedir. Serüvenleri Amerika’nin Orta Bati kismindaki bir evden Kaliforniya kiyilarina kadar uzanir. Çocuklara yol boyunca zehirli yilanlar ve pis böcekler saldirir. Çocuklar ise kendilerini bu saldirilardan uzun hezaren bitkileri sayesinde korurlar.

Agustos ayının çiçekleri

Glayöl çiçeginin adi, çiçegin yapraklarinin seklinde ötürü, Latince’de kiliç anlamina gelen “gladius” kelimesinden türemistir. Çiçegin anavatani Afrika, Akdeniz havzasi ve Ortadogu’dur. Glayöl çiçeginin yetistigine ilk olarak 2000’den fazla yil önce, Anadolu’daki otlaklarda tanik olunmustur. Burada, çiçege “ekin zambagi” adi veriliyordu. Glayöl çiçekleri, renkleri yesil, krem, sari, devetüyü, portakal rengi, somon, kipkirmizi, pembe, kirmizi, gül, lavanta, morlu füme mavili, bronzlu kahverengili olan iris çiçekleriyle ayni çiçek familyasina aittir.

Agustos ayiyla en uyumlu renk sari olup, samimiyet ve “Kalbimi çaldin,” mesajini içinde barindirir.

Glayöl çiçegi Kutsal Topraklar’da ve Afrika’nin kuzeyindeki Akdeniz kiyilarindaki bos arazilerde bolca yetismektedir ve Incil’e göre “kutsal ekin zambaklari” olarak tanimlanir.

Eskiden, ezilmis glayöl kökleri vücuda batan kiymik ve dikenleri çikartmada kullanilirken, kurutulmus glayöl tohumlari ise kolik hastaligina iyi gelecegi inanciyla toz halini alacak kadar dövülüp, keçi sütüyle içilirdi.

Viktorya Selalesi’ndeki Zambezi Nehri’nin üzerinden geçen köprüyü insa eden mühendis, Sir Francis Fox selalenin bugusu içerisinde birtakim glayöl çiçeginin boy gösterdigini farketmistir. Çiçekler, polen tasiyan stamenleri kuru halde muhafaza eden körüklü bir üst taçyaprak gelistirmis ve bu sekilde ortamda devamli bulunan neme uyum saglamistir. “Sis Bakiresi” olarak da bilinen bu çiçek, sari ve turuncu renk tonlari da tasiyan melez bir glayöl cinsidir.

Eylül ayinin çiçekleri

Aster (yildizçiçegi); papatya familyasina ait, eski çaglardan bu yana bilinen bir kir çiçegi türüdür. Aster, Latince’de yildiz anlamina gelmektedir. Aster için daha önce Ingilizce’de kullanilan isim ise yildiz otu anlamina gelen “starwort” idi. Daha sonra ise Eylül ayindaki Aziz Michaelmas Günü’ne denk gelen günlerde açtigi için Michaelmas papatyasi olarak isim degistirmistir. Eylül ayinin rengi mor olup kahramanlik, sevgi, akla sonradan gelen düsünceler ve zarafet gibi anlamlara gelir. Ayni renk, Çin’de ise sadakati ifade eder.

Mitoloji:

Virgo (Basak burcunu temsil eden bakire), dünya üzerinde yildiz tozu serper ve tozlarin saçildigi otlakta aster çiçekleri açar.

Tanriça Asterea, bulundugu yerden egilip dünyaya dogru bakar ve yildizlari göremeyince aglamaya baslar; yeryüzünde gözyaslarinin düstügü yerlerde aster çiçekleri açmaya baslar.

Bir Kizilderili efsanesi de iki kabile arasinda geçen yikici bir savasi konu etmektedir. Savas siddetlendiginde kabilelerin birindeki tüm köylüler ölür, ancak ormana kaçip saklanan iki ufak kiz kardes kurtulur. Kizlarin biri püsküllü ve lavanta mavisi renkte, digeri parlak sari renkte geyik derisinden elbiseler giymektedir. Kizlar, yakin çevrede yasayan Otaci Kadin’i aramaktadir. Kizlar yildizlarin altinda uyurlarken, Otaci Kadin fallarina bakar ve kizlarin pesine düsen düsmanlarin oldugunu görür. Çocuklari korumak için üzerlerine sihirli bir iksir serper ve kizlarin üstünü yapraklarla örter. Ertesi sabah, kiz kardeslerin uyudugu yerde iki tane çiçek açmistir. Biri lavanta mavisi, digeri ise basak sarisi asterler.

Batil Inançlar:

Aster çiçeklerinin yildiz otu olarak da bilindigi Ingiltere ve Almanya’da, bu bitkinin sihirli güçler tasidigina inanilirdi. Antik Yunan’da ise aster yapraklari, kötü ruhlardan ve iblislerden korunmak için yakilirdi.

Sembolizm:

Aster çiçekleri, Fransiz askerlerinin mezarlarina konulur ve “Keske böyle olmasaydi,” dilegini sembolize eder.

Ekim ayinin çiçekleri

Samdan çiçeginin Latince adi “calendae”, “aylar boyu” anlamini tasir. Kadife çiçegi familyasina ait bir çiçek olup, tarihten bugüne tip ve mutfaktaki kullanimlariyla deger kazanmistir. Çiçegin tomurcuklari, hazimsizligi tedavi etmek için içeceklerde kullanilirken; taçyapraklari ise derideki kasintilara, gözdeki ve dislerdeki agrilara iyi gelmesi için merhemlerde kullanilirdi.

Ayni bitki, Orta Çag’da “fakir safrani” olarak anilir, yemeklere tat ve renk katmasi için katilirdi. Samdan çiçeginin basi siklikla günese dönük göründügünden, çiçek kimi zaman “yaz gelini” veya “çiftçinin yüzü” diye anilmaktadir. Çiçegin bir diger adi da saksi kadife çiçegidir, çünkü saksili bahçe düzenlemelerinde sikça tercih edilen bir çiçektir.

Ekim ayinin rengi turuncudur ve göze girmek, yas, kiskançlik, ilahi ask gibi anlamlar tasir.

Eski Hristiyanlar, Meryem Ana heykellerinin etrafina samdan çiçekleri koyup, madeni para yerine çiçegin tomurcuklarini sunarlardi. Mum çiçeginin bir diger adi da böylece Meryem’in Altinlari olmustur.

Kasim ayinin çiçekleri

Kasimpati (krizantem), iyimserlik, nese, uzun ömür ve mutluluk anlamlari tasir. Çin’de Ekim ayi, Japonya’da ise Eylül ayi çiçegidir.

Sari kasimpati ise Kasim ayina özgü bir çiçektir.

Krizantem adi, Yunanca’da altin anlamina gelen “chrysos” ile çiçek anlamina gelen “anthemon” sözcüklerinin bilesiminden olusmaktadir.

Çin’de 3000 yildan fazla süredir yetistirildigi için, Kasimpati “Dogu Çiçegi” ve “Yasam Çiçegi” olarak da anilir. Tao Yanming, çiçegin tarihteki ilk üreticisidir (M.S. 400 civari). Ölümünün ardindan, yasadigi kente “Krizantem Sehri” anlamina gelen Juxian olarak ismi verilmistir.

Çin Feng Shui sanatina göre Kasimpatlari evinize mutluluk getirir.

Japonlarin, insanlarin sonsuza dek genç kalmalarini sagladigina inandiklari “gençlik bitkisi”ni aramak üzere Çin’den yola çikan oniki genç kiz ve oniki delikanlidan söz eden bir efsaneleri vardir. Bu bitkiyle takas etmek üzere yanlarina sepetler dolusu kasimpati alirlar. Daha sonra bindikleri gemi, issiz bir ada açiklarinda batar, karayi bulana dek yüzerler ve yanlarindaki kasimpatlarini buraya dikerler. Japonya’ya ilk kasimpatinin gelisinin bu sekilde oldugu söylenir ve bugüne dek Japon imparatorluk armasinda onalti taçyaprakli altin bir kasimpati imgesi bulunmaktadir.

Aralik ayinin çiçekleri

DIKKAT: Donmaya ve yaralanmalara karsi önlem aliniz!

Atatürk çiçegi (Poinsettia)

Çiçegi, bürgüleri eksiksiz ve tam renkliyse, göbekleri belirgin bir sari renk almamissa satin alin.

Poinsettia bitkisinin bazen zehirli oldugu söylenmektedir. Yapilan arastirmalar sonucunda bitkinin, insanlar veya hayvanlar üzerinde zararli bir etkisinin bulunmadigi ortaya çikmistir; ancak gene de bitkinin yenilmemesi gereklidir.

Bitkiyi, kirmizi burgularinin dökülmesinin ardindan, havalar isinana dek sadece arasira sulanacak sekilde muhafaza ediniz. Çiçegi bahçenize, gövde uçlarini 20 cm kadar kestikten sonra güneye bakacak sekilde dikiniz.

Bitkinizi donmadan içeriye tasiyiniz.

Atatürk çiçeginin yeniden tomurcuklanmasi çok güçtür. 8 hafta sürecince, her gece 14 saatlik karanlik ortam ister.

Çiçekçi önerileri: seracicekcilik.com'dan çiçek aldiginizda çiçeginizin daha uzun ömürlü olmasini istiyorsaniz lütfen asagidaki çiçekçi önerilerine uyun. Aldiginiz ister tekgül olsun isterse çok büyük bir aranjman olsun önerilere uymaniz çiçeginizin daha uzun ömürlü olmasini saglayacaktir.Bayraklı çiçekçi, sera çiçekçilik çiçekler için önerileri.

Buket aldiginizda altinda sarili olan her türlü kagidi vazoya koymadan önce mutlaka çikarin yoksa bakteri üremesini hizlandirmis olursunuz.

Eger satin aldiginiz çiçek sünger içerisinde geldiyse süngerin üzerine su koyun.

Eger evinizde mevcutsa suyun içerisine çiçekler için hazirlanmis vitamin (cut flower food) koymaniz çiçeginiz için çok faydali olacaktir

Çiçegi koydugunuz su bulaniklastiysa suyu hemen tamamen degistirin. Eger mümkünse bu sirada çiçegin saplarini da 1-2 santimetre daha kesin. Çiçeklerin saplarini normal makas kullanarak kesmeyin. Mutlaka çiçek kesme makasi kullanin. Saplari temiz suyun içerisinde kesin.

Çiçeklerin saplarini normal makas kullanarak kesmeyin. Mutlaka çiçekçi makasi (florist scissor) kullanin veya keskin biçak kullanin. Saplari temiz suyun içerisinde kesin, keserken saplari hava ile temas ettirmeyin. Ayrica çiçegin sapini keserken mümkün oldugunca açili keserek çiçegin sapinin suyla en üst seviyede temas etmesini saglayin

Suyun derecesi çok soguk veya çok sicak olmasin, aksi halde çiçeginizin ömrü kisalacaktir.

Kesme çiçekleri vazoya yerlestirirken yapraklarin suya girmemesine özen gösterin, eger girme ihtimali varsa yapraklari kesin, çünkü yapraklar suyla temasettiginde hizla bakteri üreyecektir

Çiçeklerinizi direk günes isigindan ve sicak mekanlardan uzak tutun, isi yayan objelere yakin tutmayin, örnek : Kalorifer, soba, halojen lamba, televizyon, firin.

Bakteri olusmasini önlemek için bir litre suya bir çay kasigi çamasir suyu ilave edin. Böylelikle çiçekler daha rahat su çekecek ve ömürleri daha uzun olacaktir. Önemli hatirlatma : Bu islemi sadece cam vazolarda deneyin, metal vazolar çamasir suyu ile tepkime verebilir.

Güller boynu bükülmeye basladiysa baska yere koyup konumunu farklilastirin ve yukarida anlatildigi sekilde saplarini 1-2 cm kadar kesin.  

Evde bitlikleri nereye koymalıyız ?

Bir bitki satın aldığınızı veya size bir çiçek hediye edildiğini düşünelim. Bu çiçek için en uygun yer neresi olabilir?Bayraklı çiçekçilik olarak size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bir kaç önerimiz olacak.Bunlara uyduğunuzda uzun dayanırlar
Evinizin içerisinde her nokta bitki yetiştirmek, onları başarılı bir şekilde büyütmek için uygun değildir. Seçilen yerin bitkinin belirli temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir, bitkinin yerleştirildiği yer bitkiler için gerekli ışığı almalı yeterli nem ve uygun sıcaklık sağlanmalıdır. Işık, nem ve sıcaklık başarılı bitki yetiştirmenin üç önemli faktörüdür. Bitkileri ev içerisinde koyacağınız yere karar verirken bu faktörleri daima dikkate almalısınız.

Daima hatırımızda tutacağımız noktalardan birisi de bitkiler pencereye çok yakın kondukları taktirde uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalmalarıdır. Bitkilerin büyük bir bölümü doğrudan güneş ışığını sevmezler. Bitkilerle ilgili diğer bir problem de bitkilerin pencerelerin çok yakınına konulduğunda ortaya çıkar.

Özellikle kışın dış ve iç sıcaklık arasındaki fark şaşırtıcı derecede büyüktür. Bitkinin bir tarafı odanın ılımlı havasından yararlanırken diğer tarafı camdan geçip gelen soğuk havanın etkisine maruz kalacaktır. Bitkilerin zarar görmesine neden olacak derecede uzun süre pencerelere dayanmasına dikkat edilmelidir.

Çiçeklerde Işık

Günümüzde salon bitkileri çoğunlukla seralarda yetiştirilir. Ancak bu konu sözü edilen bitkilerin gelişme alışkanlıklarının değişmesi olarak düşünülmemelidir. Bitkilerin doğal çevrelerinde ışığa gereksinimleri olduğu için salon bitkilerine uygun miktarda ışık sağlanması gerekir. Bitkilerin gerektiği şekilde gelişme ve büyümeleri için ışık çok önemli bir faktördür. Söz konusu bitkiler çok karanlık bir yere konulduğunda bitki sağlıklı görüntüsünü kaybeder.

Oysa pencere kenarına ya da yakınına konulduklarında sağlıklı geliştikleri görülür. Açık renkli bir duvar karşısında bitkilerin daha iyi gelişmeleri ve koyu renkli bir duvar karşısında ise kötüleşmesinin nedeni de budur. Eğer çiçekler karanlık bir yere konulmak zorunda kalırsa bu sorun yapay bir ışık kullanılarak çözümlenebilir. Yapay ışık uygulamada en iyi yöntem florasan lambaların kullanılmasıdır. Bitkiler başka bir odadan yansıtılmış ışık sağlanan bir yere konuldukları zaman daha iyi gelişirler.

Direkt ışık kaynağı almayan bir odada bile özenli bir yönlendirme yapılabildiğinde bitkiler uygun bir gelişme sağlayabilecek yeterli yansıtılmış ışığı alabilirler.

Çiçeklerde Sıcaklık

Evlerde yetiştirilen salon bitkileri,seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidir. Afrika menekşeleri ve çöl kaktüsleri gibi bitkiler fazla sıcaklık isterler ve dışarıya bahçeye konulduklarında yaşamlarını sürdüremezler. Sürekli ve sık sık değişikliklerin olduğu yerler onlara zararlı olacaktır. Hol radyatörlerinden sıcaklık uçup giderken ön kapı her zaman soğuk hava akımlarına açıktır. Bu çeşit düzensiz sıcaklık değişiklikleri bitki için zararlıdır. Yazın sıcaklık kışa göre 5-10°C daha fazla olmalıdır. 97-99. sayfalarda resimlerle açıklanan bitkiler için ideal sıcaklıklar belirtilmiştir.

27-28°C (80°F)
Yüksek hava nen de salon bitkileri için maksimum sıcaklık
22-23°C (72°F)
Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık.
15-16°C (60°F)
Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık.
12-13°C (45°F)
Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık.
5-10°C(36°F-42°F)
Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı.     

 

Bitkiler yetişme ve gelişmeleri için gereken besin maddelerini kökleri vasıtasıyla emdikleri suyla birlikte alırlar. Saksıdaki toprak nispeten. Steril musluk suyu ile sulanırsa kompostta bulunan besin elementlerini alabilir. Bir süre sonra toprak fakirleşir veya besin maddeleri süzülür gider. Bu nedenle bitkilere düzenli aralıklarla, bitki bakım rehberinde belirtildiği gibi haftada bir ya da 15 günde bir, suya ilave edilmiş bitki besini formunda ekstra besin maddesi verilmesi gerekir.

Yarayışlı bitki besin maddelerinin çeşitli tipleri vardır. Bunlarla birlikte daima kullanılma önerileri göz önünde tutulmalıdır.
Çok sayıda besin elementlerini içerdiği için yağmur suyu musluk suyundan daha yararlıdır.

Bu nedenle, eğer mümkünse, yağmur suyunun bitkilere püskürtülmesi en iyi yoldur. Bu yalnızca bitkilere yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kireçsiz olduğu için yapraklar üzerinde çirkinliğe neden olan beyaz lekeleri de azaltır. Püskürtmeden kaynaklanan bu lekeler hoş değildir, ancak sıvı, sprey formunda kullanılabilen yaprak parlatıcıları “Life Shine” ile kolayca uzaklaştırılabilirler.

Eğer sıvı for-mundaysa,madde az miktarda suda çözülür ve bu solüsyonla yapraklar silinir. Böylelikle yapraklar güzel ve sağlıklı bir parlaklık kazanırlar.

Püskürtme özellikle, kışın ısıtma sistemleri nedeniyle kurulaşan atmosferde daha büyük önem taşır.

Bitkiler, yaprakları arasında iyi bir şekilde dağıtılmış buhar veya suya ihtiyaç duyarlar. Fazla su zarara neden olabilir. Ancak bitki spreyleriyle hafif bir yağmurlama kesinlikle herhangi bir zarar meydana getirmez.

Çiçeklerde Uygun Su miktarı bayraklı çiçekçi

 

» Üye Girişi » Üye Ol » Sipariş Takip


» Genel Bilgiler » Müşteri Hizmetleri » Faydalı Bilgiler » İletişim
» Hakkımızda » Çiçek & Bitki Bakımı +90 232 347 31 37
» Hizmetlerimiz » Kime ne gönderilir?
» Mesafeli Satış Sözleşmesi » Ödeme » Çiçeklerin anlamı info@seracicekcilik.com
» İptal & İade Prosedürü » Güvenlik » Özel Günler
» Sık Sorulan Sorular » Teslimat » Burçlar ve Çiçekler

Copyright© 2024 seracicekcilik.com Tüm Hakları Saklıdır

 

 


Tasarım & Uygulama : Ciceklive